fredag 3 mars 2017

Kasta långt och snävt (Tyskkastet)

En artikel med många år på nacken. Den gick i AOF, Allt Om Flugfiske. Kommer ihåg att jag var less på allt prat om att man skulle fiska flugan snabbt. Missförstå mig rätt, jag är helt för att man ska fiska sin fluga snabbt på laxen. Men att bara kasta rakt över älven och lägga spöt under armen i linje med stranden är inte rätt väg att gå. Det var vad många gjorde då. Och som en del fortfarande gör. Det jag ville åt då med artikeln, var att kontroll över driften är ett måste. Ni får ursäkta språket, tvivlar att det kom med i trycket. Men här kommer det med.
-----------------------------------------------------------------------------------




Kasta långt, så långt du bara kan. Ja, jag vet, så får man egentligen inte säga. Det heter ju, vill du fiska på andra sidan, så åk dit. Skitsnack! Kan du kasta dit så gör det. Att åka runt tar ju massor av tid, tid som flugan kan vara i vattnet. Ju större verktygslåda du har i ditt kastande, desto fler möjligheter öppnar upp sig i ditt fiske. Nu ska vi inte bara kasta långt, vi ska kasta snävt också, alltså två fel i rad.
 

Vad är tvärt och vad är snävt? Allt är ju relativt, men så här tycker jag.
Kasta långt och i snäv vinkel. Man ska ju kasta på tvärs för att fiska flugan snabbt i laxfisket. Visst, det är bra att fiska flugan snabbt, men inte alltid. Och visst, flugan fiskar inte lika snabbt med ett "Tyskkast" som med ett tvärkast. Men du kan fiska flugan snabbt med ett Tyskkast. Det är huvudsaken. Allt handlar om kontroll, eller bör handla om kontroll. Att fiska sin fluga kräver arbete, koncentration och aktivitet. Hela tiden. Det är inge jävla cocktailfiske att fiska lax.


Kastet skapar bra kontroll över hela situationen. Du vet var flugan befinner sig under hela driften, menda eller för spöt inåt land om du vill att linan ska gå snabbare. Menda upp eller för spöt utåt älven när du vill fiska saktare. Ha hög spö föring så bara klumpen är i vattnet, det ger dig snabbare svar när du styr linan. 







Största fördelen med att kasta långt är att du täcker mer vatten med större kontroll. Det är lättare att få flugan att stanna till, eller sakta ner på fler punkter än vid ett kort kast i snäv vinkel. En älv består inte av en enda jämn ström, det är flera strömlinjer som har olika hastigheter. Med ett långt kast kommer skjutlinan att gå över dessa. Klumpens tyngd gör att du kontrollerat kan fiska flugan genom dessa olika strömlinjer. Du bestämmer över hur länge flugan ska befinna sig vid de tilltänkta huggplatserna. 


Viktigast att tänka på när man kastar långt är att tafsen ska och måste vara sträckt i nedslaget, alltid, flugan ska simma på studs när den landar. Vad är då långt? Tänk inte så mycket i metrar, det är ditt kastande som bestämmer vad långt är. Ju bättre du blir i ditt kastande, desto längre blir din definition på vad långt är. Ju längre du kan kasta desto bättre, med sträckt tafs det vill säga. Sätt igång att träna.


Sjunklina kontra ytligare gående lina. Jag tror att om fler fiskade mer med sjunkande linor, skulle de få fler fiskar. Illustrationen till höger visar varför. Det handlar om, tror jag. Att om man överraskar en lax så är chansen större att den tar flugan. En lax som ser hela flugans transportväg fram till dess position, kommer att tröttna på flugan. Den övre linan i illustrationen upptäcks tidigt av en lax som står något djupare. Nu tror jag ju inte att en lax står och har ögonen riktade mot ytan hela tiden, men kommer flugan in i laxens fönster mer i linje med själva laxen. Kommer den inte kunna se den lika tydligt då laxen ser sämre med ett öga än med två. Endast med två ögon kan den fokusera in flugan och tydligt läsa av den.


Tips om hur du kastar långt med ett underhandskast
Återigen, nyckeln till allt bra kastande såväl som vid fiske är aktivitet och jobb. Tänk större. Längre klump, större d-loop, högre spöföring, mer vadning, mer kroppsrörelse och mer kraft. Viktigt är att inte stressa och ta i, inget knyckande, rörelsen ska vara jämn och fin. Försök att verkligen känna tyngden av klumpen och linan, tajmingen vid lyft, vridningar, res, stop och släpp måste sitta. Mer kraft kan översättas till större hastighet. Det har alltid hetat, man behöver inte ta i för att kasta längre, visst jag håller med, till en viss del. Men att kasta långt kräver en större hastighet på linan och då måste mer muskler in. Om två exakt lika bra kastare gör exakt lika många kast på en dag. En av kastarna har i uppdrag att kasta tio meter längre än den andra. Den kastaren skulle vara mer trött vid dagens slut. Alltså, det tar mer kraft att kasta långt. Hela kroppen används mer vid långkastning.



Underhandskastet

1. Linan ligger rakt nedströms dig. 

2. Fötterna är placerade mellan strömriktningen och kastriktningen.  

3. Vrid kroppen, sänk spöt.





4. Lyft spöt till främre stoppet, lugnt så linan släpper från vattnet. Inte tafsen.











5. Vrid kroppen, inte armarna, uppströms med spöt kvar i främre stoppet,  sänk inte. Linan bildar en cirkel runt dig.











6. När spötoppen passerar 90 graders vinkel med älven, pressar du ut butten. Vinkeln sluts i bakre stoppet.











7. Pendla upp armarna. En d-loop bildas bakom dig. Tafsen landar snett uppströms dig och flugan rakt utanför dig.














8. Framkastet startar direkt.

9. Dra butten mot kroppen samtidigt som du pendla ner. Stoppet ska komma tidigt. En liten linbåge ska bildas.

10. Bibehåll den höga spöföringen under hela utlägget.

Det tidiga stoppet skapar en liten linbåge som skär bättre genom luften med lite luftmotstånd. Den höga spöförinen som skapas av det tidiga stoppet ger en hög fallhöjd för linan, vilket öppnar för längre kast.


Du kan korrigera utlägget i luften
Går linan för snabbt ut så ett överslag kommer. Sänk spöt från det främre stoppet. Linans utrullningshastighet saktas då ner. Går istället linan för sakta ut. Lyft spöt ifrån det främre stoppet. Linans hasighet i utrullningen ökar då.

Ut och öva eller ännu bättre, gå en kurs. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar